A LONGi nyilvánosságra hozta a 2023. év első felének üzleti eredményeit

2023.9.25
  • A LONGi első félévi bevétele 2023-ban 8,208 milliárd euró (64,652 milliárd CNY)* volt 
  • 52,05 GW monokristályos ostya és 26,64 GW monokristályos modul leszállítása világszerte 
  • A hátsó érintkezős forrasztási technológia a napelemes modulok jövője 

A világ vezető szolártechnológiai gyártója, a LONGi kiadta a 2023 első félévére vonatkozó üzleti eredményeit. A vizsgált időszakban a LONGi 8,208 milliárd EUR (64,652 milliárd CNY)* bevételt ért el, ami 28,36%-os éves növekedést jelent, és 1,165 milliárd EUR (9,178 milliárd CNY)* nettó nyereséget könyvelhetett el, amely a tőzsdén jegyzett vállalat részvényeseinek tulajdonítható, ami 41,63%-os éves növekedésnek felel meg. Kiemelkedő versenyképességi jellemzőkre utal, hogy 2023 első félévében a vállalat nettó nyereségének növekedése jócskán meghaladta a bevétel növekedését, a második negyedévben több mint 0,7 milliárd eurós (5,5 milliárd CNY)* nettó nyereséget elérve; ezzel ez az időszak lett a vállalat történetének legjobb negyedéve. 

A polikristályos szilícium upstream anyagárának gyors csökkenésével 2023 első felében az árak az egész ipari láncot tekintve csökkenő tendenciát mutatnak, és sor kerül majd az ipari lánc nyereségének újraelosztására. Az átfogó globális versenyelőnnyel bíró, stabilan működő vállalatokat ebben az ipari ciklusban nagyobb ellenálló képesség jellemzi majd. 

 

A szilíciumanyag értéke helyreáll és az iparág jövedelmezősége növekszik 

A napelemes iparágban előállított új szilícium alapanyagok az év első hat hónapjában jelentek meg. Ez a tény csökkentette az iparág költségeit, ösztönözte a napelemes ipart az intenzív növekedési pálya fenntartására, és megőrizte a piacokon tapasztalható erős keresletet. A profitmérleg a teljes ipari lánc felé kezdett billenni, míg az ipari lánc termelési ütemezése felfelé ívelő pályát generált. 

2023 első felében a LONGi 52,05 GW monokristályos szilíciumostyát szállított le, ebből 22,98 GW-ot külső értékesítésre és 29,07 GW-ot belső felhasználásra. A vállalat 31,50 GW monokristályos napelemet szállított le, ebből 3,28 GW külső értékesítésre és 28,22 GW belső felhasználásra. A LONGi összesen 26,64 GW monokristályos modult szállított le, ebből 26,49 GW-ot külső értékesítésre és 0,15 GW-ot belső felhasználásra. 

Ugyanakkor az a tény, hogy a szilícium alapanyag értéke visszatért a korábbi szintre, az erőművek beruházási hozamának jelentős fellendülésével járt, és idővel a várakozások is alábbhagytak.  

 

Gyorsuló technológiai fejlesztések, előtérbe kerülő hátsó érintkezős forrasztási technológia 

A napelemek terén jelentős technológiai fejlődésnek vagyunk tanúi, és egy lépésről lépésre haladó, ismétlődő szakaszokat tartalmazó fejlődési irány alakult ki. A PERC-en kívül a fő technológiai irányok közé tartoznak a TOPCon, a HJT, a BC-cellák stb. Bár a TOPCon cellákat már tömegesen állítják elő, és jelentős elterjedésüknek vagyunk tanúi, a szakma véleménye szerint átmeneti tulajdonságaik erősek, és a hátsó érintkezős forrasztási technológiával előállított cellák a jövő technológiájának képviselőjeként nagyon keresettek. 

 

A hátsó érintkezési technológiával ellátott Hi-MO 6 modulok a hagyományos TOPCon N-típusú modulokhoz képest 5 %-os többlethozamot biztosítanak 

A Hi-MO 6 napelemes modul a nagy hatásfokú HPBC cellatechnológián alapul, és az elosztott piacra tervezték. A HPBC a Hybrid Passivated Back Contact (hibrid passzivált hátsó érintkezős cella) kifejezés rövidítése. Az ilyen cellák elülső gyűjtősín és szalag nélküli kialakításúak, ami jelentősen fokozza a hatékonyságot, a tartósságot, illetve javítja az esztétikai jellemzőket. Mivel 25 év után a LONGi Hi-MO 6 modulhatékonysága akár 23,2%-os is lehet, modulteljesítménye 88,9%-os, a szakma következő generációs napelemes modulként tekint rá. Teljesítmény szempontjából a Hi-MO 6 modulkimeneti hatékonysága jelentősen magasabb. A hagyományos TOPCon N-típusú modulokhoz képest a világszerte jellemző regionális energiatermelési szimulációk átlagosan 5%-os nyereséget mutatnak. A tartósság érdekében a Hi-MO 6 modulokon egyvonalas forrasztási struktúrát alkalmaznak, amely hatékonyan javítja a mikrorepedésekkel szembeni ellenállást. A HPBC-cellahatárok csak 26 MPa nyomásnak vannak kitéve, míg a hagyományos celláknak 50 MPa nyomást kell elviselniük. 

„A LONGi azért fektetett be saját HPBC hátsó érintkezős forrasztási technológiájának fejlesztésébe, mert véleményünk szerint a tetőre szerelt napelemek területén a hatékonyság, a tartósság és az alacsonyabb LCOE szempontjából ezek a megoldások jelentik a jövőt” – emelte ki Nick Wang, a LONGi EU (DG) alelnöke. „A Hi-MO 6 modulsorozat 2022 novemberében történt európai piaci bevezetése óta a kereslet jelentősen növekszik, különösen a nagyméretű kereskedelmi és mezőgazdasági napelemes rendszerekre vonatkozóan. A HPBC hátsó érintkezős forrasztási technológiánk globális termelési kapacitása 30 GW” – tette hozzá Wang. 

Júliusban a Hi-MO 6 sorozat megkapta a CERTISOLIS karbonlábnyom-tanúsítványát, hiszen a termék karbonlábnyom-paraméterei meghaladják a CRE követelményeit. A tanúsítvány a Hi-MO 6 fenntarthatóságát és alacsony karbonlábnyomát igazolja. A rendszer karbonlábnyoma akár 19,9%-kal is jobb lehet, mint a CRE követelményei, ami elősegíti a LONGi azon törekvését, hogy a környezetbarát napelemmodulok gyártására összpontosítson. 

 

A LONGi jelentős mértékű befektetéseket eszközöl a kutatás-fejlesztésbe, ezzel elősegítve a napelemes iparág technológiai fejlődését 

2012 és 2023 első féléve között a vállalat több mint 2,540 milliárd eurót (20 milliárd CNY)* fektetett kutatás-fejlesztésbe, ami a legmagasabb K+F ráfordítás az iparágban. Az ESTI európai napelemtesztelő ügynökség által megerősített eredmények tanúsítása nyomán a jelentési időszak során a LONGi 33,5%-os konverziós hatásfokot ért el a kereskedelmi forgalomban kapható CZ ostyákra épülő kristályos szilícium-perovszkit tandem napelemek esetében, ami szintén kiemelkedő teljesítmény a teljes iparágat tekintve. 

A LONGi megerősítette, hogy a cég több nagy hatékonyságú napelemes technológiája és terméke már a fejlesztési és kísérleti szakaszban van, ahogyan azt is, hogy a vállalat felgyorsítja a nagy hatékonyságú technológiai K+F eredmények alacsony költségű kereskedelmi forgalomba hozatalát és tömeggyártását. 

A fotovoltaikus ipar bővül és racionalizálódik 

Az iparági szövetségek szerint 2023 első felében a fotovoltaikus termékek teljes exportértéke elérte a 28,92 milliárd dollárt, ami 11,6%-os növekedést jelent. Az iparágban széles körben úgy vélik, hogy 2023-ban az olyan nagy piacok, mint Kína, Európa, az USA, India és Brazília lesznek a fotovoltaikus termékek iránti globális kereslet növekedésének hajtóerői. A közel-keleti régió várhatóan az európai piacot is megelőzi a telepített kapacitás növekedése tekintetében. A LONGi a Közel-Keleten és más régiókban is részt vesz projektekben. 

A fotovoltaikus ipari lánc négy fő szegmensből épül fel: szilícium anyagok, szilícium ostyák, szilícium cellák és modulok. A különböző kiemelt intézmények előrejelzései alapján e négy szegmens termelési kapacitása 2023 végére meghaladja a 800 GW-ot. A nemzetközi kereskedelmi környezet jelenleg változásokon megy keresztül; a kínai napelemipar egyre inkább lokalizált ellátási láncokkal és egyre összetettebb kereskedelmi akadályokkal szembesül, ami a napelemek nemzetközi piacán, az importált napelemek tekintetében bizonytalanságot eredményez például az Egyesült Államokban, Európában és Indiában. 

A tengerentúli piacok bizonytalansága ipari versenyt eredményezett a vevőkért és megrendelésekért. A jelenlegi ipari ciklus és a jövőbeni piaci bizonytalanságok ellenére a működési kockázatok megelőzése érdekében a LONGi a jelentési időszak során folyamatosan szorgalmazta a hatékony és stabil működést. 2023. június végén a vállalat eszköz-kintlévőségi aránya 55,99% volt. Az iparág 70%-os vagy még magasabb eszköz-kintlévőségi arányához képest a LONGi megőrizte jó adósságfizetési képességét. A készletek átfutási ideje 13 nappal csökkent 2022 első félévéhez képest. Emellett a LONGi termékeinek versenyképessége az intenzív technológiai fejlődésre tekintettel növekszik. 

A PV-Tech nemrégiben közzétette a PV ModuleTech Bankability Ratings 2023 második negyedévére vonatkozó jelentését. A LONGi ismét a legmagasabb, "AAA" kategóriába került. Ezzel sorozatban 14-szer kapta meg ezt a minősítést. Ez kiemeli a vállalat termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatos kiemelkedő teljesítményét, de pénzügyi erejét és stabilitását is. 

 

* Árfolyam: 1 EUR = 7,8771 CNY, 2023. június 30., Kínai Népbank