A LONGi új világrekordot állít fel 27,30%-kal a heterojunction back contact cellák esetében, és átnevezi a következő generációs szilícium tera ostyát TaiRay Wafer-re.

2024.5.14
A LONGi alapítója és elnöke, Zhenguo Li és Dr. Xixiang Xu vezető tudós bemutatja az új BC világrekordot.
A LONGi alapítója és elnöke, Zhenguo Li és Dr. Xixiang Xu vezető tudós bemutatja az új BC világrekordot.

A LONGi 27,30%-kal új világrekordot állít fel a szilícium heterojunction back-contact (HBC) napelemeknél, megdöntve ezzel saját, 2023 decemberében felállított rekordját. Az új rekordot laboratóriumi körülmények között a németországi Hamelini Napenergia-kutató Intézet (ISFH) hitelesítette. Ez a LONGi 17. új világrekordja a napelem cellák hatékonyságában 2021 áprilisa óta. A vállalat jelenleg két világrekordot tart a kristályos szilícium napelemek hatékonysága terén. A második a szilícium-perovszkit tandem napelemek esetében 33,9%-os, 2023 novemberétől.  

LONGi TaiRay: Új generációs szilíciumszeleteket gyártanak TOPCon, heteroátmenetes és hátsó érintkezős cellákhoz. 

Áprilisban a LONGi bemutatta teljesen új szilícium "Tera" ostyáit, amelyeket "TaiRay" névre kereszteltek át. 

A TaiRay ostya a következő kulcsfontosságú előnyökkel rendelkezik: Nagyfokú platformkompatibilitás (TOPCon, heterojunction, back contact), egyenletesebben eloszló ellenállás és a szennyeződések hatékony eltávolítása. A monokristályos szilícium ingotok gyártása során alkalmazott továbbfejlesztett Recharge Czochralski (RCz) eljárásnak köszönhetően jobb és egyenletesebb ellenállás-eloszlással rendelkeznek. Ugyanazon ingot-hossz mellett a végek közötti ellenállás-arány a felére csökken, ami hatékonyabb cellákat eredményez. A fémszennyeződések eltávolítása is könnyebbé vált a TaiRay ostyákból. Minél több szennyeződést lehet eltávolítani, annál nagyobb a lehetőség a cellák hatékonyságának javítására. Végezetül a TaiRay ostyák 16 %-kal nagyobb hajlítási ellenállással rendelkeznek, mint a hagyományos ostyák. Ennek eredményeként ellenállóbbak a töréssel szemben. Ez lehetővé teszi vékonyabb ostyák gyártását, és csökkenti a gyártás során a cellatörés valószínűségét.  

Összességében a LONGi TaiRay szilícium ostyák minden platform esetében körülbelül 0,1%-os hatékonyságnövekedést biztosítanak.

Sajtóreferens

Nadine Bütow

Az Európai Kommunikációs Főigazgatóság vezetője (DG)

nadinebuetow@longi.com

 

Timo Helmke

PR-menedzser, Európa (DG)

timohelmke@longi.com