Zhenguo Li, a LONGi alapítója az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrendjének végrehajtására szólít fel

2023.10.24
Jobbról az 5: Zhenguo Li, a LONGi alapítója és elnöke
Jobbról az 5: Zhenguo Li, a LONGi alapítója és elnöke

Üzleti vezetők, tudományos szakértők és ENSZ-tisztviselők mellett a LONGi alapítója és elnöke Zhenguo Li részt vett az „Innováció az ipari fenntarthatóságért” című New York-i rendezvényen, amelyet az ENSZ 2023-as fenntartható fejlődési célokról szóló csúcstalálkozójának margóján tartottak. A találkozó során Zhenguo Li kijelentette, hogy a LONGi aktívan támogatni fogja az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrendjének végrehajtását. Megerősítette, hogy a LONGi továbbra is erőteljesen dolgozik majd a zöld gyártás koncepciójának és gyakorlatának előmozdításán, az iparági referenciaértékek meghatározásán, és az iparnak a szén-dioxid-mentes jövő felé való vezetésén.

Energiaátmenet: A kínai vállalatok az ENSZ 10 pontos elköteleződésében fokozott globális együttműködésre szólítanak fel 

Az eseménynek az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya (DESA), a Csinghua Egyetem és az ENSZ Vízügyi Főosztálya együtt adott otthont. Az eseményen aláírták a „Felelősségünk és elkötelezettségünk az általunk kívánt zöld és fenntartható jövőért” kezdeményezést is. Ez olyan esettanulmányok gyűjteményét tartalmazza, amelyek bemutatják, hogy a kínai vállalkozások hogyan hajtják végre a fenntartható fejlődési célokat, és ajánlásokat tesznek az ipari legjobb gyakorlatokra. Az elköteleződést hivatalosan Li Junhua, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkárhelyettese, valamint az aláíró vállalatok nevében Zhenguo Li nyújtotta be. A 10 pontos kezdeményezés azt javasolja, hogy az iparágak világszerte működjenek együtt az erőforrások felhasználása, a megújuló energiák alkalmazása, a technológiai innováció, a növekedés és a fenntartható nemzetközi együttműködés terén.

A LONGi által kezdeményezett polikristályosról monokristályos szilíciumtechnológiára való átállásnak köszönhetően a napenergia a legolcsóbb energiaforrássá vált. 

Zhenguo Li felszólalt a „Bolygónk hármas válságának kezelése: Akcióban az ipar” panelen, ahol kifejtette, hogy az energiaátállás az éghajlatváltozás elleni fellépés kulcsfontosságú eleme. Az elmúlt évtizedben monokristályos szilíciumtechnológiájával a LONGi átalakította a fotovoltaikus ágazatot. Ez az előrelépés jelentősen, több mint 90%-kal csökkentette a napenergia-termelés globális költségeit. A fotovoltaikus erőművek így drága, feltörekvő megújuló energiaforrásból az egyik legköltséghatékonyabb villamosenergia-forrássá váltak. A LONGi folyamatos erőfeszítéseinek köszönhetően a fotovoltaikus technológia aránya a globális energiamixben jelentősen megnőtt. 

2012 és 2022 között a LONGi 290 GW fotovoltaikus terméket állított elő, amivel több mint 1,15 millió GWh tiszta energiát termelt. Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) által becsült, a globális villamosenergia-hálózat átlagos kibocsátási tényezője alapján ez 536 millió tonna szén-dioxid (CO2) kibocsátás elkerülésének felel meg. Ez 2022-ben az energiával kapcsolatos teljes globális szén-dioxid-kibocsátás 1,46%-át teszi ki. 

A LONGi már 2018-ban, az ENSZ 24. éghajlat-változási konferenciáján javasolta a „Solar for solar” koncepciót, amely mögött az a törekvés áll, hogy tiszta energiát tiszta energiából állítsunk elő. 2020-ban a LONGi egymás után csatlakozott a RE100, EP100 és EV100 kezdeményezésekhez, és részt vett az SBTi-ben, így az első kínai vállalat lett, amely mind a négy globális kezdeményezéshez csatlakozott. Idén a LONGi rövid távú célját az SBTi jóváhagyta, amely összhangban van a Párizsi Megállapodás 1,5 fokos céljával.

A back contact technológiák képviselik a modultechnológia jövőjét 

Ahogyan a LONGi megváltoztatta az egész fotovoltaikus iparágat azzal, hogy kezdeményezte és végrehajtotta a polikristályos technológiáról a monokristályos technológiára való áttérést, a vállalat most a napenergia-technológiák következő generációjára összpontosít: a back contact csatlakozási technológiára. Ez a technológia magas hatékonyságáról és esztétikájáról ismert, de a kihívást mindig is az alacsony energiahozam és a költséghatékonyság jelentette, mivel a BC technológiák gyártási folyamata nehéz és összetett. A LONGi kutatási és fejlesztési meglátásai szerint világos, hogy a folyamatos hatékonyságnövelés lehetősége a back contact csatlakozási technológiák esetében lényegesen nagyobb, mint más technológiáknál. Emiatt a vállalat jelentős beruházásokat eszközölt a kutatás és fejlesztés terén. A gyártási folyamat módosításával a LONGi jelentősen csökkentette a gyártási költségeket és tovább javította a hatékonyságot. A LONGi saját fejlesztésű HPBC (Hybrid Passivated Back Contact) technológiájának és a Hi-MO X6 modulsorozatának bevezetésével a LONGi nyereségessé tette a back contact rendszerű fotovoltaikus modulok tömeggyártását. A vállalat csak 2023-ban 30 GW Hi-MO X6-ot tervez gyártani a globális piacra. Ez egy újabb lépés a technológia kiterjesztése felé, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy profitáljanak az elülső felületet árnyékoló elemek elhagyása miatti még nagyobb hatékonyságból, és más technológiákhoz képest is nagyobb energiahozamot érjenek el. A modul esztétikája azonban szintén páratlan: az obszidiánfekete változat a lakossági ügyfelek nagy kedvence.

Sajtóreferens

Nadine Bütow

Az Európai Kommunikációs Főigazgatóság vezetője (DG)

nadinebuetow@longi.com

 

Timo Helmke

PR-menedzser, Európa (DG)

timohelmke@longi.com