A LONGi új világrekordot állított fel a szilícium heterojunction back-contact (HBC) napelemek 27,09%-os hatásfokában

2023.12.21

A LONGi, a világ vezető napenergia-technológiai vállalata új világrekordot állított fel a kristályos szilícium Heterojunction Back Contact (HBC) napelem cellák hatékonysága tekintetében, amelyet a németországi Hamelini Napenergia Kutató Intézet (ISFH) tanúsított 27,09%-kal. A HBC-cellát a LONGi önállóan fejlesztette ki, kizárólag lézeres mintázási eljárással. Ez új világrekord a monokristályos szilícium napelem cellák esetében, megdöntve a LONGi saját, 2022 novemberében felállított 26,81%-os hatékonysági rekordját.

A teljesen lézeres mintázási eljárás megoldja a magas mintázási költség problémáját

A hátlapi érintkezős cellák magas mintázási költségeinek csökkentése érdekében a LONGi K+F csapata felhagyott a költséges fotolitográfiás eljárással, és sikeresen kifejlesztett egy teljesen lézeres mintázási eljárást. Ezt alkalmazták az új, 27,09%-os hatékonyságú rekordcellánál. 

További költségcsökkentés a csökkentett indiumfelhasználás révén

A HBC-cellák másik előnye a bifaciális heteroátmenetű napelemekkel szemben az indium-ón-oxid réteg (ITO) csökkentett felhasználása. Folyamatos technológiai fejlesztések révén a LONGi kifejlesztett egy ultravékony átlátszó vezető oxidréteget (TCO), amely csökkentett indiumfelhasználást biztosít. A rekordcella indiumfelhasználása csak 1/5-e a hagyományos bifaciális heterojunction napelemekének, ami további költségmegtakarítást eredményez.

"Az innováció biztosítja a vállalkozások alapvető versenyképességét, és a LONGi elkötelezett amellett, hogy "a napenergiából a legjobbat hozza ki a zöld világ építése érdekében". Mi a LONGinál hiszünk abban, hogy a napelemipar döntő szerepet fog játszani a világméretű energetikai átállásban" - mondta Zhenguo Li, a LONGi alapítója és elnöke. Li kiemelte, hogy a vállalat folyamatosan törekszik a kiváló minőségű termékek és a nagy hatékonyságú napelemtechnológia fejlesztésére.

Sajtóreferens

Nadine Bütow

Az Európai Kommunikációs Főigazgatóság vezetője (DG)

nadinebuetow@longi.com

 

Timo Helmke

PR-menedzser, Európa (DG)

timohelmke@longi.com