A napelemkutató tudós a hátsó érintkezős technológiát tekinti a jövő napelemes technológiájának

2023.12.06

A napelemes ágazat Kínában megrendezett 6. Nemzetközi Konferenciáján (Chengdu, Kína, 2023. november 13-16.) Dr. Martin Green, az Új Dél-Wales-i Egyetem (Ausztrália) professzora kifejtette véleményét arra vonatkozóan, hogy az iparágon belül az IBC (Interdigitated Back Contact - Interdigitált Hátsó Érintkezős) technológia fog uralkodó szerepet játszani. „Véleményem szerint idővel mindenki IBC-cellákat fog gyártani.” Bár időkeretet nem határozott meg, megítélése összhangban van a LONGi elnöke, Baoshen Zhong által tett korábbi nyilatkozatokkal, aki még szeptemberben hangsúlyozta a technológia fölényét és jövőbeli megvalósíthatóságát a hagyományos technológiákkal szemben. Kifejtette, hogy a hátsó érintkezős cellák az elkövetkező öt-hat évben a napelemes ágazat legfontosabb technológiájává fognak válni, és nagy hatékonyságuk és vonzó esztétikájuk ötvözésének köszönhetően újra fogják definiálni az iparágat.

A konferencia során egy médiában adott interjúban Dr. Green további betekintést nyújtott a témába, és méltatta Kínának a napenergia-technológia területén világviszonylatban betöltött vezető szerepét, valamint a hatékony napelemgyártásra való képességét. 

LONGi napelemgyártás
LONGi napelemgyártás

A technológiai áttörésekhez megfelelően finanszírozott K+F szükséges 

Baoshen Zhong, a LONGi elnöke elmondta, hogy a fotovoltaikus fejlesztés fő hajtóereje a technológiai innováció lesz. Az elmúlt 15 évben a LONGi több mint 2,540 milliárd eurót (20 milliárd CNY)* költött kutatásra és fejlesztésre, ami éves árbevételének körülbelül 5 százalékát teszi ki. A LONGi K+F Technológiai Központja több mint 5000 embert foglalkoztat.

A LONGi legújabb áttörése a tömegpiaci PV-termékek terén a vállalat szabadalmaztatott HPBC (Hybrid Passived Back Contact) napeleme, egy új hátsó érintkezős technológia, amely szabad elülső felületet tesz lehetővé árnyékoló fém cellák nélkül. Ez a megoldás optimalizálja a fényelnyelést, ezáltal nagyobb konverziós hatékonyságot eredményez. A technológia a LONGi tudományos csapatának több évig tartó fejlesztése után a LONGi Hi-MO X6 sorozattal 2022 novemberében került bevezetésre.

25%-ot meghaladó cellahatékonyságával a HPBC cella új iparági szabványt állít fel a tömegtermelésben, ezáltal lényegesen magasabb modulteljesítményt eredményez. A modulhatékonyság a tömegtermelésben jelenleg 23,3%, és folyamatosan javul.

Dr. Green a jövőbeli fejlesztések élvonalában a kínai fejlesztési laboratóriumokat látja 

A LONGi a kristályos szilícium-perovszkit tandem napelemeknél a közelmúltban új 33,9%-os hatékonysági rekordot jelentett be, amely meghaladja az összes cellaanyagból készült egycsatlakozású napelemekre vonatkozó 33,7%-os Shockley-Queisser (S-Q) elméleti hatékonysági határértéket.

Dr. Green megjegyezte: „Az innovatívabb perovszkit cellák terén a világrekordot Kína tartja, ami azt jelenti, hogy az ország laboratóriumai nemcsak a jelenlegi általánosan alkalmazott technológia terén játszanak vezető szerepet, de ahhoz is jó helyzetben vannak, hogy a jövőbeli fejlesztések élvonalába kerüljenek.” Kifejtette továbbá, hogy a cellahatékonyság javítása jelentősen csökkentené a gyártási költségeket, mert így a cellákból egységnyi területre több villamos energiát lehetne előállítani; a költségcsökkentés pedig a legjobb megoldás lenne a napelemes ágazat közelgő válsága során. Baoshen Zhong az év elején kijelentette: A maximális hatékonyság elérése az alacsony költségekkel járó tömegtermelés és a magas fokú piaci elfogadottság révén a teljes fotovoltaikus ipar számára a jövőbeli beruházások kulcsfontosságú eleme.”

A napelemes ágazat válságát a legerősebb szereplők tudják legyőzni  

Dr. Green úgy látja, hogy a napelemmodulok ára tovább fog csökkenni, és reméli, hogy ez ösztönözni fogja a keresletet. Válság idején a gyengébb szereplők kiesnek, az erős cégek pedig fennmaradnak. Ez az iparág konszolidációjához vezetne. Arra számít, hogy a következő 3 évben a modulok alacsony költségéből is adódó megnövekedett kereslet hozzá fog járulni a fosszilis energiahordozók leváltásának felgyorsításához.

2023 októberében a LONGi a PV ModuleTech bankképességi jelentés alapján az egymást követő 15. negyedévben AAA minősítést kapott, amivel a LONGi a napelemes ágazat legerősebb szereplői közé került, és bizonyítja pénzügyi stabilitását.

* Árfolyam: 1 EUR = 7,8771 CNY, 2023. június 30., Kínai Jegybank

Sajtóreferens

Nadine Bütow

Az Európai Kommunikációs Főigazgatóság vezetője (DG)

nadinebuetow@longi.com

 

Timo Helmke

PR-menedzser, Európa (DG)

timohelmke@longi.com