A LONGi bemutatja a Tera elnevezésű szilícium ostyáit, amelyeket TOPCon, heterojunction és hátsó vezetősínes (Back Contact) cellákhoz fejlesztett

2024.4.24

A LONGi a közelmúltban mutatta be újonnan kifejlesztett Tera szilícium ostyáit, amelyek megfelelőek az olyan jelenleg uralkodó napelemes technológiákhoz való felhasználáshoz, mint a TOPCon, a heterojunction (HJT) és a back-contact cellák (BC). Az említett cellatechnológiák esetében kb. 0,1%-os hatásfoknövekedés érhető el. Az új ostyák a LONGi több száz fős K+F-csapata által végzett hároméves intenzív kutatás és fejlesztés eredményei. A LONGi ezzel áttörést ért el a szilíciumostyák területén, ahol az elmúlt évtizedben nem történt jelentős újítás. A tömegpiaci bevezetést szeptemberre tervezik.

Yichun Wang, a LONGi ostyaosztályának kutatási és fejlesztési vezetője a Tera-szilícium-ostyák három fő előnyét említi:  

  • Nagyfokú platform-kompatibilitás (TOPCon, heterojunction, back contact) 
  • Egyenletesebben eloszló ellenállás 
  • A szennyeződések hatékony eltávolítása  

A Tera-ostyák különböző méretekben és vastagságban lesznek kaphatók a különböző piaci igények kielégítésére.  

16 százalékkal nagyobb hajlítószilárdság 

A technológiai előnyök mellett a Tera ostyák jobb mechanikai tulajdonságokkal is rendelkeznek. A LONGi Tera szilícium ostyák vizsgált hajlítószilárdsága 16%-kal magasabb, mint a hagyományos ostyáké, ami nagyobb törésállóságot biztosít, miközben vékonyabb ostyák előállítása mellett kisebb a valószínűsége a gyártás során bekövetkező cellatörésnek. 

A monokristályos szilícium ostyák mindig is a LONGi úttörő termékei voltak, a gyártó kilenc egymást követő évben a világ legnagyobb szállítási volumenét érte el. Az elmúlt években az ostyaszegmens a monokristályos, nagyméretű és vékony ostyák felé mozdult el, és a LONGi jelentősen hozzájárult minden egyes technológiai változáshoz.  

A szilícium ingotok jobb és egyenletesebb ellenállás-eloszlásúak 

Az új Tera ostyák és azok előnyei a monokristályos szilícium ingotok gyártása során alkalmazott továbbfejlesztett Recharge Czochralski (RCz) eljárásnak köszönhetőek.  

Minél hosszabbak a hagyományos szilícium ingotok, annál nagyobb az ellenállás-különbség az egész ingotban. A továbbfejlesztett RCz-eljárásnak köszönhetően a LONGi Tera szilíciumszeletek egyenletesebb axiális ellenállás-eloszlást érhetnek el anélkül, hogy az ingot hosszát meg kellene rövidíteni. Ugyanazon ingot-hossz mellett a végek közötti ellenállás-arány a felére csökken, ami hatékonyabb cellákat eredményez.  

Ezenkívül a LONGi Tera szilíciumszilícium ostyáiból a fémszennyeződések könnyebben eltávolíthatók. A hagyományos termékekhez képest a hatékonyság javítására is több lehetőség van. Minél több szennyeződés távolítható el, annál nagyobb a lehetőség a cellák hatékonyságának javítására.  

A szilícium ostyák javítása elengedhetetlen a napelemek javításához. 

Az elmúlt évtizedben a napenergia-ipar jelentős áttöréseket ért el a technológia és a költségek tekintetében. Ennek eredményeként a napenergia-termelés a világ leggyorsabban növekvő megújuló energiaforrásává vált. A globális napenergia-termelés 2023-ban belépett a "terawatt-korszakba". Zhenguo Li, a LONGi alapítója és elnöke szerint a napenergia-ipar gyors fejlődése elsősorban a villamosenergia-költségek folyamatos csökkenésének köszönhető. A költségek csökkentése és az energiatermelés hatékonyságának javítása a napelem-iparág hajtóereje.  

A napelemes iparág gyorsuló fejlődése felgyorsította a szilíciumostyák fejlesztését is, amelyek elengedhetetlenek a napelem cellák fejlesztéséhez. A szilíciumostya minősége határozza meg a cella konverziós hatásfokát. Az elmúlt években azonban a szilíciumostya-gyártási technológia folyamatos fejlesztése lelassította a szilíciumostya teljesítményének javítását. A szilícium ostya termékek homogenizálódása egyre nyilvánvalóbbá vált.  

A LONGi továbbra is a folyamatos kutatásra és fejlesztésre összpontosít, hogy tovább javítsa a szilícium ostyák teljesítményét, és megfeleljen a kiváló minőségű ostyák iránti keresletnek, a nagy teljesítményű napelem cellák iránti mai igénynek.  

Zhenguo Li elnök elmondta: "Hiszünk a tudomány, a technológia és az innováció fontosságában a napelemes iparágban, és erőforrásainkat a fejlesztések ösztönzésére összpontosítjuk, hogy hatékonyabb és megbízhatóbb termékeket fejlesszünk ki, amelyek célja a napenergia hasznosításának növelése." 

Sajtóreferens

Nadine Bütow

Az Európai Kommunikációs Főigazgatóság vezetője (DG)

nadinebuetow@longi.com

 

Timo Helmke

PR-menedzser, Európa (DG)

timohelmke@longi.com