33,9%: A LONGi új világrekordot döntött a kristályos szilícium-perovszkit tandem napelemek hatékonysága terén

2023.11.10

A LONGi új világrekordot döntött a kristályos szilícium-perovszkit tandem napelemek hatékonysága terén: 33,9% – az egyesült államokbeli NREL (National renewable energy laboratory – Megújuló Energiaforrások Nemzeti Laboratóriuma) tanúsítványa szerint. A LONGi immár megdöntötte az Abdullah Király Tudományos és Természettudományi és Műszaki Egyetem (KAUST) által idén májusban felállított 33,7%-os rekordot. Az új hatékonysági rekord most először lépte túl az összes cellaanyagból készült egycsatlakozású napelemekre vonatkozó 33,7%-os elméleti Shockley-Queisser (S-Q) határértéket. Ez jelentős empirikus bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy hatásfokukat tekintve a kristályos szilícium-perovszkit tandem napelemek felülmúlják a kristályos szilícium egycsatlakozású napelemeket.

A LONGi áttörése a legújabb előrelépés a 2023-as SNEC kiállításon május 24-én bejelentett 31,8%-os és a 2023-as Intersolar Europe kiállításon június 14-án bejelentett 33,5%-os hatékonysági rekord után. 

A Longi tartja a hatékonysági rekordot a két technológia terén 

Dr. Xixiang Xu, a LONGi Központi K+F Intézetének vezető tudósa és alelnöke nagyon büszke arra, hogy a LONGi jelenleg két cellahatékonysági rekordot tart: 33,9%-ot a kristályos szilícium-perovszkit tandem napelemeknél és 26,81%-ot a szilícium heterojunkciós napelemeknél. Ez alátámasztja a LONGi elkötelezettségét nem csak egy, hanem több napelem-technológia folyamatos fejlesztése mellett, egy egyértelmű cél érdekében: egyre növekvő hatásfokú napelemek létrehozása az energiarendszer globális átalakításának elősegítésére.

Zhenguo Li, a LONGi alapítója és elnöke elmondta: „A napelemek hatékonysága kulcsfontosságú mutató és mérce a fotovoltaikuks technológiákban rejlő lehetőségek értékeléséhez. Mivel az egycsatlakozású kristályos szilícium napelemek a piaci részesedés több mint 90%-át teszik ki, ezek hatékonyságát folyamatosan javítani kell.”

Az egycsatlakozású kristályos szilícium napelemek hatékonysága jelenleg megközelíti az elméleti 29,4%-os határértéket. A kristályos szilícium-perovszkit tandem napelemek elméleti hatékonysági határértéke akár a 43%-ot is elérheti, és elismerten az általánosan alkalmazott műszaki megoldást jelenti az egycsatlakozású kristályos szilícium napelemek hatékonysági határértékének áttöréséhez. A kristályos szilícium-perovszkit tandem technológia megjelenése új utat nyitott a következő generációs, nagy hatásfokú napelem-technológia fejlesztése előtt. Ez azt jelenti, hogy azonos mennyiségű fényt elnyelő ugyanazon terület több villamos energiát képes kibocsátani.

Jiang Hua, a Kínai Fotovoltaikus Ipari Szövetség (CPIA) főtitkárhelyettese nyilatkozata szerint a LONGi új, 33,9%-os hatékonyságú világrekordja azt jelenti, hogy a vállalat kristályos szilícium-perovszkit tandem napelem-technológiával kapcsolatos kutatása és fejlesztése világszinten vezető szerepbe került. Jiang Hua rámutatott arra, hogy a napelemes ipar költségorientált iparág, amely esetében a fejlesztés kulcsa a költségek csökkentésében és a hatékonyság növelésében rejlik. A napelemek konverziós hatékonyságának folyamatos javítása hatékony intézkedés az LCOE csökkentésére. A tényleges tömegtermelést elérve ez a nagy hatásfokú napelem-technológia a korábbi technológiákhoz viszonyítva jelentősen csökkentené a fotovoltaikus villamosenergia-termelés költségeit, ami Hua véleménye szerint a globális fotovoltaikus piac növekedése szempontjából is előny lenne. A fotovoltaikus piac növekedése egyben az energiarendszer globális átalakításának motorja is lenne.

Zhenguo Li megismételte, hogy a LONGi szigorúan figyelemmel kíséri az ágazat változásait, és mindig kitart a költségcsökkentés, a hatékonyságnövelés és az innováció fő iránya mellett. „A LONGi következetesen szándékot mutatott arra, hogy többet fordítson az élvonalbeli technológiák feltárására és azok továbbfejlesztésére. A K+F területén már hosszú ideje különféle technológiai útvonalakat alakítunk ki, és több féllel együttműködve hatékony modelleket és együttműködési innovációs mechanizmusokat hozunk létre. Ez nem csupán a LONGi-t segíti, hanem a napelemes ágazat többi szereplője számára is segítséget jelent.” 

Sajtóreferens

Nadine Bütow

Az Európai Kommunikációs Főigazgatóság vezetője (DG)

nadinebuetow@longi.com

 

Timo Helmke

PR-menedzser, Európa (DG)

timohelmke@longi.com