A Világgazdasági Fórum globális világítótoronygyárként ismeri el a LONGi jiaxingi gyártóüzemét

2024.1.17

A Világgazdasági Fórum (WEF) a LONGi kínai székhelyű Jiaxingi gyártóüzemét Globális Világítótoronygyárként ismerte el. Ez a világ első napelemmodul-gyártó telephelye, amely csatlakozott a WEF Globális Világítótorony Hálózatához (GLN), és egyike a világszerte 153 gyárnak.  

A Global Lighthouse Network a Világgazdasági Fórum kezdeményezése. A McKinsey & Company-val közösen alapított hálózatot az iparág vezetőiből álló tanácsadó testület irányítja, akik együtt dolgoznak a globális gyártás jövőjének alakításán. A hálózathoz csatlakozó gyárakat és értékláncokat független szakértői testület választja ki.  

A gyártás digitális átalakulása a figyelem középpontjában áll

Az elismeréssel a LONGi egyike a 21 újonnan kitüntetett globális világítótorony-gyárnak. A WEF kiemelte: "Számos intelligens technológiával megerősítve a LONGi jiaxingi termelési telephelye több mint 30 digitális technológiát fejlesztett ki és vezetett be az intelligens gyártás előmozdítása érdekében, amelyek közül sok az iparágban elsőként alkalmazott, független, szabadalmaztatott technológia, amely egy év alatt 28%-kal csökkentette a gyártási egységköltséget és 43%-kal a hozamveszteséget. A gyártási szállítási ciklus 84%-kal, az egységnyi energiafogyasztás pedig 20%-kal csökkent." 

A Global Lighthouse Factory kezdeményezés lényege a gyártás digitális átalakítása. A középpontban az intelligens gyártási rendszer kiépítésének stratégiai képessége áll. A digitális technológiák, például az automatizálás, az Internet of Things (IoT), a nagymennyiségű adatelemzés, az 5G stb. széles körű alkalmazása révén javíthatja az erőforrásigényt, a tervezés irányítását és a rugalmas termelést, a logisztikát és szállítást, az ügyfélszolgálatot és más teljes értéklánc-rendszereket a lean menedzsment érdekében.  

A jiaxingi termelési folyamatok a legmodernebb technológiákat alkalmazzák

Mesterséges Intelligencia (MI) és gépi látás a napelemmodul-ipar automatizálási problémáinak leküzdésére

A folyamatok és a beszállítói együttműködés optimalizálásával, valamint a mesterséges intelligencia és a gépi látás által lehetővé tett rugalmas automatizálással kombinálva a LONGi Jiaxing modulgyár 7 fotovoltaikus modulipari automatizálási problémát, például a laminálási és összeszerelési folyamatokat hidalja át, így a teljes sorfolyamat stabil és vezető az iparágban.   

AI-alapú, teljes folyamatot átfogó vizuális ellenőrzés és pontos nyomon követhetőség

A LONGi jiaxingi gyártóüzemében 20 folyamat teljes lefedettségét érik el. Összesen 784 kamerát alkalmaz, amelyek több tízezer adatpontot gyűjtenek. A mesterséges intelligencia alapú folyamat képes valós időben megjeleníteni a lefedett folyamatok rendellenes változásainak trendjeit és a hozamváltozás trendjeit, hogy segítse a gyors döntések meghozatalát. Elemezni tudja a rejtett repedések és hegesztési hibák különböző típusainak okait, és egy szakértői tudásrendszerrel kombinálva a legjobb megoldást ajánlja az anomáliák gyors megoldására.  

Ezen túlmenően a mesterséges intelligenciával támogatott folyamat képes pontosan azonosítani több mint 1000 képi jellemzőt a cellahúron. A jellemzők hasonlóságának kiszámítása révén 18 másodpercenként 12 cellasor forrásgépinformációjának azonosítását is képes elvégezni.   

A rendelésgyártás szállítási ciklusának intelligens kezelése biztosítja a pontos szállítást

A gyártóüzem több mint 20 digitális folyamatot is bevezetett a gyártási, raktározási és logisztikai értéklánc mentén. Ezek újjáépítik a végponttól végpontig tartó üzleti folyamatot, javítják a raktározás és a koordináció hatékonyságát, elérik a logisztikai kapcsolatok teljes nyomon követhetőségét, és lerövidítik a rendelési ciklust. Ennek eredményeképpen világszerte biztosítják az ügyfelek számára a pontos kiszállítást.  

Mesterséges Intelligencia (MI)-alapú napelemes erőforrás-illesztés és dinamikus korrekció  

A LONGi Jiaxing gyártási telephelyén telepítették az iparág első saját fejlesztésű AI intelligens napelem gyártási tervszámítási rendszerét. Ez kiszámítja az optimális termelési tervet a modulok pontos teljesítményszállítása és a teljesítményveszteség csökkentése érdekében. A LONGi úgy véli, hogy a panelek pontos energiaellátása kritikus fontosságú a költségkontroll szempontjából, mivel csökkenti az energiapazarlást és a cellaköltségeket.  

"Az innováció a vállalkozások alapvető versenyképessége és fenntartható fejlődésük kimeríthetetlen hajtóereje. A fotovoltaikus iparban a technológiai innovációs képesség különösen fontos" - mondta Zhong Baoshen, a LONGi elnöke. "Fel kell gyorsítani a digitalizációt és a vállalat intelligenciafejlődésének szintjét a WEF által kezdeményezett Globális Világítótorony-hálózaton keresztül. Ezek általában véve fontosak a fotovoltaikus gyártóipar átalakítása és korszerűsítése szempontjából"."  

A LONGi az egész iparág számára a szolártechnológia fejlesztését hajtja végre 

A LONGi elkötelezett amellett, hogy a fenntartható fejlődés szószólója, gyakorlója és vezetője legyen a globális tiszta energia területén. A folyamatos technológiai K+F és mérföldkövek révén a vállalat rendszeresen javítja a napelemek konverziós hatékonyságát, csökkenti a fotovoltaikus energiatermelés költségeit, és költségcsökkentést ér el az egész iparág számára.

A LONGi technológiai vezető szerepe, amelyet ismét aláhúz a WEF elismerése, amelyet a vállalat 2023 decemberében kapott, hozzájárul a globális energetikai átálláshoz és a szén-dioxid-semlegességi célokhoz.

Sajtóreferens

Nadine Bütow

Az Európai Kommunikációs Főigazgatóság vezetője (DG)

nadinebuetow@longi.com

 

Timo Helmke

PR-menedzser, Európa (DG)

timohelmke@longi.com